23 de gen. 2011

MATINS GRISOS


          FINALISTA PREMI RAMON LLULL
                                    2010Matins grisos és la crònica intensa d’una família sacsejada per la Història. Al llarg del segle revoltat que transcorre entre les bombes del Liceu i la mort de Franco, la família Llopart pateix en la pròpia pell bona part dels conflictes que viu el país: la Setmana Tràgica, la dictadura de Primo de Rivera, la Guerra Civil, la dictadura de Franco, amb les execucions de Grimau, Txiki, Puig Antich... Un segle d’inútil violència política, d’ideals trencats.

La novel·la arrenca amb la coneixença de Pere Llopart, un jove advocat, i Anna Grau, filla d’un empresari del tèxtil, mentre tenia lloc una de les últimes execucions públiques a Barcelona. S’enamoren, festegen i el dia que anuncien el seu compromís, els pares d’ella moren en l’atemptat del Liceu.

Com si aquest fet sagnant caigués sobre ells com un estigma, la seva relació personal se’n ressentirà profundament i també les que viuran els seus descendents, amb amors no correspostos, adulteris, relacions frustrades i matrimonis esquerdats.

A cavall de Barcelona, París i Santelm (una població de la costa catalana), els membres de la família Llopart busquen insistentment moments comuns de felicitats. Però massa sovint els matins són grisos, bruts, dolorosos.

Esplèndid retrat en gris d’una nissaga burgesa i d’un segle convuls.

Un al·legat contra la pena de mort i la violència política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada